وقتی فردی بنا به دلایل مختلفی قصد سفر و مهاجرت به کشور دیگری را دارد ، برای اخذ اقامت موقت یا دائم در این کشورها نیاز به دلیل و برهان منطقی همچون کار، تحصیل، سرمایه گذاری و…. است . یکی از این روش ها، مهاجرت از طریق پناهندگی است. که در این مقاله تلاش بر این داشتیم که شرایط لازم برای پناهندگی در استرالیا یکی از روش و راه های آن یعنی مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی را شرح دهیم . اما با توجه به موانع و مشکلاتی که در روش مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی وجود دارد؛ توصیه می شود که متقاضی به عنوان آخرین راه حل برای اقامت خود در کشوری دیگر این روش را انتخاب کند.
کشور استرالیا
استرالیا سرزمین اصلی کوچکترین قاره جهان یعنی ( قاره اقیانوسیه)است. این کشور پهناور و توسعه یافته با مساحت تقریبی 7,686,850 کیلومتر مربع ، در نیمکره جنوبی کره زمین واقع شده است. استرالیا با هیچ کشوری مرز خاکی نداشته و اطراف آن را از 4 جهت چندین دریا و خلیج همچون اقیانوس آرام ، اقیانوس منجمد جنوبی و اقیانوس هند در بر می گیرد. پایتخت این کشور، شهری به نام کانبرا است که محل قرارگیری مجلس کشور و خانه فرماندار کل است.
مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی
به طور کلی کلمه مهاجرت،یعنی جابه جایی افراد با هدف های متفاوتی همچون کار،تحصیل و زندگی بین چند محل است. در واقع انسانها با دلایل مختلف و متفاوتی از کشوری به کشور دیگر مهاجرت می کنند و این دلایل فقر و تنگدستی، بیماری، مسائل سیاسی، جنگ و فقدان امنیت، بلایای طبیعی و… را در بر می گیرد.
همواره بین دو کلمه مهاجر وتوریست تفاوت اساسی وجود دارد و نباید این دو را به یک معنی در نظر گرفت . این تفاوت از مدت زمان سفر ناشی می شود، به طوری که اگر فرد قصد سفر و اقامت برای زمان کوتاهی را دارد،دیگر نمی توان آن را مهاجر نامید و به آن توریست یا گردشگر می گویند.
مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی، یکی از راه های مهاجرت به این کشور است. در سال های اخیر، مهاجرت و پناهندگی به استرالیا با محدویت های قانونی مواجه شده است، به طوری که، تعداد قابل توجه از در خواست های پناهندگی در بازه زمانی سال های 2015 تا 2017 مورد پذیرش قرار نگرفت.
متاسفانه، اخیرا برخی از موسسه های کلاهبرداری با اخذ ویزای توریستی استرالیا و اعلام پناهندگی با ویزای توریستی این کشور، تحت عنوان پناهندگی قانونی به استرالیا سعی در فریب افراد دارند. این کار در واقع، دور زدن قانون و سوء استفاده از کنوانسیون ژنو نامیده می شود.
بهتر است که افراد قبل از مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی در آن ، ابتدا از قوانین پذیرش پناهندگی در این کشور آگاهی لازم را کسب کرده و از بیان اندیشه و ادعاهای دروغین همچون اعلام پناهندگی به دلیل مسیحی شدن و تهدید خطر مرگ در ایران برای مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی پرهیز کنند.
شرایط مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی
بسیاری از مردم در مرزهای کشور خود از امنیت کافی برخوردار نیستند و بازخورد و نتیجه چنین بحرانی در اکثر مواقع فرار و طی کردن مسیرهای خطرناک برای پناهندگی در کشور مقصد است.
کشور استرالیا از جمله کشورهایی است که بنا بر برنامه بشر دوستانه خود پذیرفت که در بازه زمانی ۲۰۰۸-۲۰۰۹ حدود ۱۳۵۰۰ پناهنده وارد این کشور شوند. در واقع این طرح پناهندگی افرادی را در بر می گیرد که به دلایل مختلف در کشور خود مورد آزار و اذیت قرار گرفته و نیازمند اسکان در کشوری دیگر هستند.امروزه، طبق سیاست های کشور استرالیا افرادی که بدون ویزای معتیر یا به طور غیر قانونی وارد خاک این کشور شده باشند را دستگیر کرده و همچنین ورود پناهجویان را محدود می کند.
به طور کلی ، افرادی که به صورت غیر قانونی (طبق ماده ۳۱ کنوانسیون) با مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی وارد این کشور شده اند؛ باید فورا خود را به مراجع مربوط معرفی کرده و دلایل و شرایط خود را برای مهاجرت به استرالیا از طریق پناهدگی ارائه نمایند، در غیر این صورت حتما مجازات خواهند شد
مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی طرح حفاظت در خاک استرالیا
این طرح برای کسانی که در داخل خاک کشور استرالیا اقامت دارند، مناسب است و زیر مجموعه ی برنامه ی پناهندگی و بشر دوستانه محسوب می شوند. به طور کلی 3 نوع ویزا برای افراد متقاضی مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی وجود دارد که افراد متقاضی می توانند متناسب با شرایط از هرکدام آن ها استفاده کنند :
وضعیت حقوقی در مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی
کشور استرالیا تا سالهای اخیر به عنوان یک کشور پناهنده پذیر شناخته شده است ؛ اما اخیرا، این دولت با ورود های غیر قانونی به این کشور در جهت اعلام پناهندگی به شدت برخورد کرده ، و نتیجه برخورد با چنین مسئله ای حبس پناهجویان در جزیزه ماناس و یا اعزام آن ها به کشور اندونزی است. وضعیت دردناک و تاسف بار پناهجویان در اردوگاه ها و کمپ های استرالیا نشانگر این مسئله است که مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی به صورت غیرقانونی، نمی تواند انتخاب مناسبی برای زندگی و اقامت در این کشورباشد.
پس چه بهتر است که افراد بعد از دریافت ویزای توریستی این کشور، به صورت قانونی، خود را به خاک کشور استرالیا رسانده ، و درخواست پناهندگی خود را به مراجع مربوطه مطرح و اعلام کنند. مطابق با قانون پناهندگی استرالیا، فرد متقاضی باید درخواست پناهندگی در این کشور، ظرف مدت 6 ماه ثبت و مطرح کند. در غیر این صورت اگر مدت زمان مذکور پایان یابد، با درخواست پناهندگی فرد متقاضی موافقت نخواهد شد.
مزایا و معایب مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی
استرالیا یکی از کشور های محبوب ایرانیان برای مهاجرت است. دلایل این امر را می توان موارد زیر برشمرد: اقتصاد عالی و قوی کشور استرالیا حتی در دوره رکود جهانی از دلایل اصلی و مهم مهاجرت به این کشور است. نرخ بیکاری در استرالیا به شدت پایین بوده و حضور افراد متقاضی مهاجرت در این کشور می تواند نیاز به ایجاد مشاغل بسیار در این کشور را تامین کند.
استرالیا به دلیل برخورداری از آب و هوای خوب، آلوگی به شدت کم بخاطر پایین بودن سطح جمعیت و مناظر دیدنی و جذاب مقصد خوبی برای مهاجرت افراد است.همچنین سطح زندگی در آن بالا می باشد. استرالیا بزرگترین کشور در زمینه صادرات خدمات تحصیلی به جهان است . سطح بالای سواد و آموزش در این کشور از دلایل مهاجرت از طریق تحصیلات است.افراد با تحصیل در دانشگاه های این کشور می توانند از سطح تحصیلی بالایی برخوردار شوند.
ازآنجایی که استرالیا یکی از مقصد های محبوب ایرانیان برای مهاجرت است ، بنابراین جمعیت زیادی در این کشور اقامت داشته و این دلیلی برای مهاجرت سایر افراد به این کشور بخاطر پیوستن به نزدیکان خود است. امنیت در کشور استرالیا بسیار بالا بوده و کمتر در این کشور شاهد ارتکاب جرم هستیم . علاوه بر این، کشور استرالیا به دلیل عدم امنیت در بسیاری از کشورها به ساکنین چنین کشورهایی، ویزای پناهندگی اعطا می کند.
استرالیا از تنوع فرهنگی بیشتری نسبت به سایر کشورها برخوردار است . دلیل این امر می تواند بخاطر تولد ساکنین این کشور در خارج از خاک استرالیا و یا دارا بودن پیشینه ای غیر از استرالیا باشد. همچنین چند سال قبل میزان مهاجرت به این کشور بسیار زیاد بود و این خود می تواند یکی دیگر از دلایل تنوع فرهنگی باشد.
به طور کلی روندی که باید فرد برای ثبت و تایید درخواست پناهندگی طی کند؛ بسیار سخت و مشکل است و به احتمال خیلی زیاد ممکن است موافقت با چنین درخواستی توسط کشور مقصد به نتیجه نرسد. بنابراین اگر افراد تنها بخاطر علاقه ای که به زندگی در یک کشور مثل استرالیا را دارند اقدام به مهاجرت و پناهندگی می کنند و از شرایط لازم برای پناهندگی برخوردار نیستند؛
بهتر است که هیچ زمان چنین راهی را برای مهاجرت خود اتخاذ نکنند و تنها در صورتی این درخواست پناهندگی توسط کشور مقصد پذیرفته خواهد شد که، شرایط زندگی در کشور فرد متقاضی به قدری سخت و دشوار باشد که آن فرد از آنجا فرار کرده و نتواند به کشور خویش باز گردد ، بنابراین توصیه می شود که، روش مهاجرت به استرالیا از طریق پناهندگی را به عنوان آخرین راه حل برای خود در نظر گیرند.
در واقع پس از ثبت درخواست پناهندگی، دقت و توجه ماموران پناهندگی کشورها در بررسی دقیق مدارک و شرایط فرد متقاضی به قدری بالا است که نمی توان حتی با کمترین احتمال آن ها را فریب داد.